Mekansız Sohbet sitesi makale bölümümüzde sizlere detaylı ve resimli WordPress Kurulumu hakkında geniş çağlı bilgiler vermeye çalışacağız.
WordPress kısa adı ile wp kurulumu yapmak oldukça basittir. En rahat ve bilinen yollardan birisi WordPress’i Cpanel üzerinden otomatik kurmaktır. Yine ftp programı kullanmadan Cpanel üzerinden manuel olarak kurmaktır.
Web sitelerimizi kurduğumuz hosting alanlarının kullandığı kontrol panelleri farklılıklar göstere bilir. Bazı firmalar kendilerine özel olarak editledikleri kontrol panelleri kullanır. Çoğu firma Cpanel , Plesk panel kullanımına giderken bir de Directadmin kullanan firmalar mevcuttur.
Sizlere Cpanel üzerinden wordpress kurulumu yapmayı tarif ettiğimiz bu yazımızı örnek alarak sizlerde kullanmış olduğunuz paneller ile kurulum yapabilirsiniz. Diğer web kontrol panellerini kullanarak aynı işlemleri yapabilirsiniz. Her Panelde hazır wordpress kurulum sistemi olmayabilir. Bu gibi durumlar için manuel WordPress kurulumunu anlatacağız.
Öncelikle sizlere panel üzerinden otomatik kurulum menüsünü gösterelim ;
Web Hosting Cpanel girişi yaptınız , ekranda aşağıya inerek Softaculous Apps installer menüsünden WorddPress kurulumu seçiniz.
Daha sonra , aşağıdaki resim de gördüğünüz gibi WordPress Yükle menüsünden Şimdi Kur seçeneğini tıklayınız.
Şimdi Kur seçeneğini tıkladığınız da (clik) aşağıdaki resimde gördüğünüz ayar ekranı gelecek. WordPress kurulum ayarlarını yaparken dikkatli olunuz.
Versiyon sekmesinde ; Örnekte 5.6 seçili versiyonu , kurulum yaptığınız sırada en üst versiyon hangisi ise onu seçmeniz de fayda var.
İnstallation URL ; Burada öncelikle hosting sağlayıcınız SSL desteği veriyor veya siz ücretli SSL sertifikası sahibi iseniz https:// seçeneğini seçin. Daha sonra kurulum yapmak istediğiniz domain ( site url ) adresinizi seçin. Wp yazılı sekmede ise sitenizi domain.com/wp adresine kurmak istiyorsanız olduğu gibi bırakın. Eğer sitenizi domain url adınızın ana dizinine kurmak istiyorsanız wp yazan alanı boş bırakınız veya kurmak istediğiniz klasör adını yazınız.
Üst kısımdaki ayarlarını yaptıktan sonra aşağıdaki resimde gördüğünüz gibi sitenizin dil seçimini yapınız. Dilerseniz Limit Login menüsünden giriş yaptığınız esnada yanlış şifre girişlerini sınırlaya bilirsiniz. Klasik yazı editörünü seçebilir ve birden çok WordPress siteniz var ise hepsini bir arada yönetebilirsiniz.
Bir aşağıdaki resimde gördüğünüz Advanced Options menü sekmesi kapalı olarak gelir hiç bir ayar yapmanı zorunlu değildir. Yine de dilerseniz database veri tabanı ayarları ve wp ön ek ayarlarınızı kişiselleştirebilirsiniz.
Bir aşağıda ki resimde görüldüğü üzere tema seçimi menüsünden ister tema seçin isterseniz boş bırakın. En alt bölümde ise kurulum tamamlandığına dair e-mail almak istiyorsanız e-mail adresinizi giriniz.
Yukarıda ki işlemi yükle tuşuna basarak başlatınız ve bittiğinde aşağıda ki resim ekranında ki bilgileri göreceksiniz. Bilgilerde gördüğünüz gibi wp-admin sayfa giriş linkiniz ve bilgileriniz yer alacaktır. Otomatik wp kurulumu böylelikle bitmiştir.
Cpanel ile manuel olarak wordpress kurulumu yapmak için öncelikle aşağıdaki linkten .zip wp dosyasını indirelim.
İndirmiş olduğumuz şuan ki güncel wp versiyonu olan wordpress-5.6-tr_TR.zip dosyasını Cpanel aracılığı ile kurmak istediğimiz web sayfamızın hosting alanına atalım ;
Yükle butonuna bastıktan sonra size yeni bir pencere açılacak , açılan pencereden Dosya Seç butonuna tıklayınız. Karşınıza tekrar küçük bir pencere daha açılacak ve bu açılan alandan indirmiş olduğunuz wordpress-5.6-tr_TR.zip dosyasını seçip hosting alanına atıyoruz.
Yükleme başladığında göreceğiniz ekran ;
Dosya yükleme işlemi bitince yeşil 100% ekran göreceksiniz .
Yukarı da görmüş olduğunuz üzere hosting ana alanına dönüyoruz yüklediğimiz wordpress.zip li dosyayı Extract seçeneği ile dosyamızı açıyoruz.
Yukarıda ki resimde gördüğünüz gibi wordpress klasörü ana dizine çıkmış oldu. Sitenizi domain.com/wordpress dizinine kurmak isterseniz olduğu gibi bırakın. https://www.domain.com şeklinde giriş sağlanmasını istiyorsanız ise resim de görüldüğü gibi wordpress klasörü içiresine giriş yapın. Üst menüden Tümünü Seç seçeneğini tıklayıp , daha sonra Taşı menüsünü tıklayınız. Açılan pencereden wordpress ismini silerek Movie File(s) butonuna tıklayarak ana dizine taşıyalım.
Evet şimdi 1-) seçenekte görüldüğü gibi tekrar public_html ye yani ana dizine geçiş yapıyoruz. Daha sonra 2-) wp-config-sample.php dosyasını sağ tuşla tıklayıp Rename seçeneğini seçiyoruz. 3-) Burada amaç dosyamızın adını wp-config.php olarak değiştirmek. Bu dosya adımızı değişmezsek de kurulum yapabiliriz , lakin kurulum sonun da wordpress kurulum sihirbazı sizlere mutlaka bu dosyayı silmeyi unutmayın seçeneği çıkaracaktır.
Buraya kadar yaptığımız işlemleri sırası ile bitirdiniz ise hiç bir sorun yaşamadan işlemlerimize devam edelim. Şimdi önceliğimiz CPANEL ana dizinine geri dönüp , MySQL® Veritabanı Sihirbazı ‘nı çalıştırarak kendimize veri tabanı ismi , kullanıcı adı ismi , veritabanı şifresi belirlemek olacak. WordPress kurulum için gerekli olan tablo ve bilgileri bu alana database alanına işleyecektir.
Cpanel , Veritabanları menüsünden Veritabanı Sihirbazı seçeneğini tıklıyoruz.
İlk adım olarak veritabanı sihirbazının size açtığı ekranda veritabanı ismini giriyoruz. Bir sonraki adım tuşuna tıklayarak devam ediyoruz.
Veritabanı kullanıcı adınızı belirlerken veritabanı adı ile aynı ismi yazarsanız da çalışır. Ancak sizlere tavsiyemiz farklı isim belirlemeniz. Ben örnek anlatım da ikisini de aynı isimle açtım. WordPress manuel kurulumu için veritabanını oluşturmak zorundayız.
WordPress wp-config.php dosyamızın içine gireceğimiz veritabanı bilgileri gördüğünüz gibi yukarıda ki resimde de belirlediğimiz gibi hazır durumda. Aşağıdaki resimde bilgileri gireceğiniz alanları göreceğiz.
wp-config editlemesi
Cpanel üzerinden public_html ana dizine giriş yapıyoruz ve daha sonra wp-config.php dosyamıza sağ tuşla tıklayıp Edit seçeneği ile düzenleyebilecek editörümüze geçiş yapıyoruz.
Cpanel veritabanı sihirbazı ile belirlemiş olduğunuz veritabanı adı , veritabanı kullanıcı adı ve veritabanı şifresini ekranda gördüğünüz gibi gerekli alanlara giriş yapın. Daha sonra dosyayı kaydet diyerek işlemi bitiriniz.
Evet işin finalinde internet tarayıcınızdan site isminizi girerek karşınıza çıkacak olan üst resimdeki kurulum ekranını göreceksiniz. Burada sitenizin görünen adını, sloganını , wp-admin login ve şifrenizi son olarak da e-mail adresi bilgilerinizi girerek WordPress kurulumunu tamamlayabilirsiniz.
Etiketler: cpanel directadmin plesk panel web kontrol panel wordpress detaylı kurulum wordpress kurulumu wordpress resimli kurulum wp kurulumuSende Paylaş: Facebook Tweet Pinterest Google+ Whatsapp
Bedava sohbet net şekilde sizler için ayarlanmıştır. Ücretsiz sohbet sitesi olarak trsohbet odalarımız da sizleride bekliyoruz.